Συχνές ερωτήσεις και απορίες

Τι είναι το τσιμεντοπλακάκι?

Το τσιμεντοπλακάκι είναι πλακίδιο επικάλυψης δαπέδων, τοίχων και άλλων επιφανειών κατασκευασμένο απο τσιμέντο τύπου Portland και ειδικά αδρανή υλικά (άμμος, μαρμαρόσκονη κλπ.) Πρωτοεμφανίστηκε στην Γαλλία του 19ου αιώνα με την παράλληλη ανάπτυξη της τεχνολογίας των υδραυλικών συστημάτων και της παραγωγής τσιμέντου. Η συχνή χρήση του τον περασμένο αιώνα σε συνδυασμό με την ευρεία προώθηση του κεραμικού πλακιδίου παραμέρισαν την αγορά του τσιμεντοπλακιδίου. Παρόλα αυτά η μοναδική αισθητική του, η γνήσια υφή και οι διακοσμητικές του δυνατότητες (επιλογή σχεδίου-χρώματος) το έφεραν ξανά στο προσκήνιο της διακόσμησης και του interior design . Πλέον το τσιμεντοπλακίδιο χρησιμοποιείται για να αναδείξει επαγγελματικούς χώρους και κατοικίες προσφέροντας μοναδικά μοτίβα και όλη την χειροποίητη υφή που το χαρακτηρίζει!

Ποιές ειναι οι διαστάσεις του και τι παχος έχει?

Οι διαστάσεις των πλακιδίων μας είναι 20X20 εκατοστά και το πάχος τους 15χιλιοστά.
Δηλαδή η τσιμεντοκονία εξομάλυνσης θα πρέπει να διαστρωθεί 18 χιλιοστά κάτω της τελικής επιθυμητής στάθμης ώστε να καλυφθεί το πάχος των 15 χιλιοστών του πλακιδίου συν 3 χιλιοστά κόλλα.

Πως παρασκευάζεται?

Είναι υλικό χειροποίητο και παρασκευάζεται ένα-ένα σε ειδικά καλούπια και μήτρες. Απαιτεί καλή γνώση των υλικών και των ιδιοτήτων τους αλλα το κυριότερο συστατικό του είναι το μεράκι! Εσείς επιλέγετε σχέδιο μέσα απο ποικιλία μοτίβων και τα χρώματα της επιλογής σας.

Ψήνονται σε φούρνο? Έχουν επισμάλτωση ή κάποιο επιστρωμένο υλικό επάνω τους?

Τα τσιμεντοπλακίδια δεν ψήνονται σε φούρνο. Παράγονται απο τσιμέντο σε είδικές μήτρες έπειτα απο υψηλή συμπίεση (πρεσσάρισμα) και ωριμάζουν αρχικά σε δεξαμενή νερου και έπειτα στον αέρα.
Δεν έχουν καμία επισμάλτωση ή μεταγενέστερη επίστρωση. Το σχέδιο τους είναι ενσωματωμένο (μασίφ) επάνω στο σώμα του πλακιδίου μέσω της συμπίεσης στην οποία οφείλει και την αντοχή του. Δηλαδή το σχέδιο σεν ειναι μια διακοσμητική προσθήκη αλλά σώμα του πλακιδίου.

.

Πως τοποθετείται? Σε ποιές επιφάνειες εφαρμόζεται?

Εφαρμόζεται όπως όλα τα κοινά πλακίδια/μάρμαρα με κόλλα ή τσιμεντοκονίαμα (λάσπη) και έχει άριστη πρόσφυση αφού είναι συγγενές υλικό με το κοινό τσιμέντο. Οι  αρμοί αφήνονται όπως και στα κοινά πλακίδια αλλά συνήθως προτιμάται μικρός αρμός 1-2mm για να αναδεικνύεται το σχέδιο και στοκάρεται με λευκό τσιμέντο.

Εφαρμόζεται σε όλες τις επιθυμητές επιφάνειες! Σε περιπτώσεις ιδιαίτερων υποστρωμάτων (ξύλο-κόντρα πλακέ, γυψοσανίδα) θα πρέπει να εκετελείται και η απαραίτητη προεργασία. Ρωτήστε μας να σας δώσουμε πρακτικές και υπεύθυνες λύσεις για την ορθη τεχνικά κι αισθητικά τοποθέτηση τους.

Απαιτείται κάποια επεξεργασία μετά την τοποθέτησή τους? Τρίβονται με μηχανή μαρμάρου?

Δεν απαιτείται καμία πρόσθετη επεξεργασία του πλακιδίου μετά την τοποθέτησή του πλην της αδιαβροχοποίησης.
Σε περίπτωση που θέλετε να τους προσδώσετε περισσότερη στιλπνότητα μπορείτε απλά να κάνετε μια τριβή με μια παρκετέζα με την χρήση μια μαλακής τσόχας στο τριβείο.

Τι τελική επιφανεια έχει? - Είναι απορροφητικό?

Η τελική επιφάνεια είναι λεία και ευχάριστη στην χρήση χωρίς ανεπιθυμητες γυαλάδες. Μπορείτε να διαλέξετε το τελικό φινίρισμα αναλογα με το υλικό αδιαβροχοποίησης το οποίο θα εφαρμόσετε. Το τσιμέντο είναι απο την φύση του απορροφητικό ωστόσο η διαδικισία παραγωγής τους τα κάνει ιδιαιτέρως συμπαγή και η χρήση κατάλληλα διαβαθμισμένων αδρανών – στεγανοποιητικών τα καθιστά ανθεκτικά στις φθορές και την απορρόφηση. Τα τσιμεντοπλακίδιά μας μπορούν να παραδοθούν σε σας αδιαβροχοποιημένα με ειδικά βερνίκια εμποτισμού/υδροδοβισμού. Η τελική προστατευτική επίστρωση εφαρμόζεται με το πέρας της τοποθέτησής τους αναλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορεί να τοποθετηθεί σε υγρούς χώρους (κουτρά-κουζίνες)?

Ασφαλώς και μπορεί να τοποθετηθεί σε χώρους όπως κουζίνες και λουτρά.
Η στεγανότητά του πλακιδίου διασφαλίζεται με την επίστρωση του τελικού αδιαβροχοποιητικού το οποίο θα επιλέξετε.
Η χρήση του πλακιδίου σε τέτοιες εφαρμογές (backsplash κουζίνας, επένδυση τοίχων λουτών κλπ.) είναι ευρύτατη με εξαιρετικά καλαίσθητα αποτελέσματα.

Είναι ανθεκτικά? Έχουν κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία ή απαιτούν συντήρηση?

Η διαδικασία παραγωγής τους τα καθιστά πολύ ανθεκτικά και δεν απαιτούν καμία ιδιαίτερη συντήρηση. Επειδή είναι υλικό τσιμεντοειδές καθαρίζουμε με οικολογικά καθαριστικά με βάση το σαπούνι κι αποφεύγουμε την χλωρίνη, όπως κάνουμε και με τις μαρμαροεπιστρώσεις.

Από που μπορώ να παραλάβω προϊόντα σας? Αποστέλονται και εκτός Αθηνών?

Εάν είστε εντός Αττικής μπορείτε να παραλαβετε τα πλακάκια σας είτε από την έδρα μας είτε μπορούμε να σας τα μεταφέρουμε σε μεταφορική εταιρεία της επιλογής σας. Εάν η απόσταση είναι σε εύλογη ακτίνα από την έδρα μας μπορούμε να σας κάνουμε εμείς την παράδοση.
Εάν είστε εκτός Αθηνών μπορούμε να παραδώσουμε την παραγγελία σας σε οποιαδηποτε μεταφορική επιθυμείτε και να τα παραλαβετε από το παράρτημά της στην περιοχή σας. Παραδίδουμε προϊόντα σε όλη την Ελλαδα.
Τα πλακίδια παραδίδονται επιμελώς συσκευασμένα και εφόσον απαιτείται, ταξινομημένα σε ευρωπαλλέτες.

Υπάρχει ελάχιστη παραγγελία? Μπορώ να έχω δείγματα?

Δεν υπάρχει ελάχιστη παραγγελία.
Μπορείτε να έχετε δείγματα τόσο σε ότι αφορά το σχέδιο αλλά και σε ότι αφορά το χρώμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τσιμεντοπλακιδίου?

 

  1. Είναι οικολογικό!

Το τσιμεντοπλακίδιο στην διαδικασία παραγωγής του έχει πολύ χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα αφού παρασκευάζεται στο «χέρι» και δεν απαιτεί επεξεργασίες ενεργοβόρες όπως ψήσιμο κ.α. και τα υλικά απο τα οποία αποτελείται βρίσκονται σε αφθονία χωρις επιβαρυνση των πόρων του οικοσυστήματος.

  1. ΕΙναι μοναδικό!

Είναι στην κυριολεξία μοναδικό γιατί καθε ένα παρασκευάζεται στο «χέρι».

  1. Έχει άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων και σχεδίων!

Μπορείτε να επιλέξετε όποιο χρώμα επιθυμείτε και όποιο σχέδιο μας σας αρέσει. Εάν δεν βρίσκετε το σχέδιο που επιθυμείτε ή θέλετε να αναπαράξετε ένα ήδη υπάρχον παλαιό σχέδιο τότε μπορούμε να το κατασκευάσουμε για σας στελνοντάς μας απλώς μια φωτογραφία του σχεδίου.

Για οποιαδήποτε απορία σας μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!